- ING haalt bakzeil in de jarenlange discussie over topsalarissen. Een forse loonsverhoging voor de raad van bestuur is definitief van de baan.
- De bank spiegelt beloningen voor de top niet langer aan die bij grote Europese bedrijven, blijkt uit een nieuw beloningsvoorstel.
- Dat betekent dat de opvolger van vertrekkend topman Ralph Hamers ongeveer hetzelfde gaat verdienen. De maximale beloning blijft 2,1 miljoen euro.
De nieuwe topman of topvrouw van ING gaat waarschijnlijk ongeveer hetzelfde verdienen als de huidige baas van de bank, Ralph Hamers. Dat volgt uit het nieuwe beloningsbeleid voor de top dat het financiële concern uit de doeken doet in zijn jaarverslag.
ING laat daarin het streven vallen om beloningen van bestuurders te spiegelen aan de topsalarissen bij de Eurostoxx 50, de vijftig grootste Europese bedrijven. In plaats daarvan vergelijkt ING de beloning voor de top vanaf nu met die bij zestien kleinere bedrijven, waarvan acht Nederlandse en acht financiële bedrijven uit Europa. Bij de groep zitten onder meer Ahold, ABN Amro en Rabobank.
Er zullen slechts “gematigde” loonsverhogingen plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan een inflatiecorrectie. Dit beleid blijft in ieder geval tot 2024.
Twee jaar terug was er nog veel ophef toen de raad van commissarissen van de bank de totale beloning van Hamers fors wilde verhogen naar zo’n 3 miljoen euro. Volgens ING was de maatregel bedoeld om het salaris aan de top concurrerend en marktconform te houden. Maar na felle reacties in politiek en samenleving zag de bank van het plan af.
Nu ziet ING definitief af van hogere salarissen voor de top. Het nieuwe beloningsbeleid wordt bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders van ING.
Hamers gaat bij UBS veel meer verdienen
In februari maakte Hamers bekend dat hij op 30 juni opstapt bij ING om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS, waar hij vermoedelijk vijf keer zo veel gaat verdienen.
Hamers streek afgelopen jaar een basissalaris op van 1,75 miljoen euro. Daarbovenop kwam nog een variabele beloning van omgerekend 266.000 euro. Daarmee was zijn beloning behoorlijk hoger dan een jaar eerder, maar wel vergelijkbaar met de beloning in 2017.
In 2018 werden er in de top van ING eenmalig geen bonussen uitgekeerd in verband met de megaboete van 775 miljoen euro die de bank had gekregen wegens tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen.
Beloningen bij de Zwitserse zakenbank UBS zijn van een geheel andere orde. Uit het jaarverslag van UBS over 2018 blijkt dat topman Sergio Ermotti een basissalaris van 2,5 miljoen Zwitserse frank ontving. Een euro was eind 2018 ongeveer 1,14 Zwitserse frank waard, dus dit komt neer op ongeveer 2,2 miljoen euro. Anders gezegd: het basissalaris van de topman van UBS ligt ongeveer 25 procent boven dat van de CEO van ING. Vervolgens komt daar nog een paar ton bij voor de pensioenvoorziening.
Het grote verschil zit ‘m echter in de variabele beloning. Een jaarlijkse cashbonus en prestatiebeloningen in de vorm van opties een aandelen voor de topman van UBS hadden in 2018 een waarde van 11,3 miljoen Zwitserse frank, ongeveer 10 miljoen euro. Bij elkaar kwam de beloning van Ermotti in 2018 uit op een bedrag van 14,1 miljoen Zwitserse frank, ofwel ruim 12 miljoen euro. Dat is pakweg vijf keer zo veel als Hamers bij ING binnentikte.
Opvolger van Ralph Hamers
Wie de opvolger van Hamers wordt, is nog niet bekend. Analisten van de bank Citi denken dat ING de nieuwe baas binnen de eigen gelederen kan vinden. De financiële instelling heeft genoeg goede managers in huis als het die route wil bewandelen.
Maar moet het een bankier, een techneut of een jurist worden? Hierover zijn de meningen van de experts verdeeld. Zo zegt headhunter Chris de Groot tegen De Telegraaf dat ING behoefte heeft aan “iemand die met frisse ideeën komt en moderne technieken begrijpt”.
Een ervaren Zuidas-bankier zegt echter tegen de krant dat ING zich als “klassieke leningsmachine” juist moet richten op iemand die goed zicht heeft op kredietrisico’s. Aan die laatste eis voldoet in ieder geval ING’s kroonprins Steven van Rijswijk, de huidige CRO (chief risk officer) van de bank.
Toch schijnt Van Rijswijk niet de enige te zijn die de leemte kan vullen die Hamers achterlaat. Ook CFO Tanate Phutrakul en rijzende ster Pinar Abay worden genoemd.